back to projectsBay Veterinary Milnthorpe

Category Commercial,
ClientBay Veterinary Group
Value600,000.00
ConsultantsACD Projects
CompletionSeptember 2023

We completed this project in September 2023 which was the conversion of an existing industrial building to create a new modern veterinary practice for Bay Veterinary Group.

The project was to create a new practice facility over 2 floors.  The ground floor we created new rooms with new internal walls.  The wall construction comprising of masonry and metal partition walls with new ceilings.  The internal space created provided Consulting rooms, CT Scanner Room, an operating theatre, laundry area and X-ray department.  The existing first floor of the building was left mainly as the existing but had a slight renovation works for new offices, meeting rooms and kitchen areas.

Situated within the first-floor area a new plant room was installed to facilitate all the new Mechanical and Electrical Equipment required to facilitate the requirements of the building.

The project was administered under the JCT Intermediate form of contract with contractor’s design.  The CDP element of the project was the New Mechanical and Ventilation, electrical installation, external drainage works, secondary suspended ceiling installation and a small mezzanine floor.

The project had a significant Mechanical and Electrical installation with a considerable amount of specialist equipment installed for the operation of the new veterinary practice.  The Mechanical installation had an extensive ventilation and AC system installed to give the required level of heat and air circulation required.  The electrical installation involved the usual electric installation to the building for lights power and data outlets.  In addition to this we installed uprated power supplies for the CT Scanner and the X-ray department.

With the creation of the X-Ray room and CT Scanners the newly constructed partition walls, ceilings and doors had lead linings to prevent radiation being omitted from these controlled areas.  As a company we frequently undertake such installations on schemes for the NHS within our hospital projects.

Due to the project’s location within a small industrial estate external space for offices and compound areas was limited, however we created a segregated and secure compound area and welfare facilities for the duration of the contact all in accordance with HSE guidelines.

The following photographs of the completed project give an overview of the project and demonstrate the significant amount of work required to co-ordinate construction works and at the same time incorporating into the scheme the Mechanical and Electrical installations.

Similar Projects

Group Warehouse & Offices

Pinington were appointed to undertake a full fit out of an existing open plan industrial warehouse space to form a new workshop, office and distribution hub form Group Company in Morecambe. The works consisted of a removal of all existing fixtures and fittings along with demolition of existing walls. Works then progressed into the steel […]

read more

Group Office Lancaster

Pinington were appointed to undertake a extensive refurbishment and fit out of a existing open plan office area into a sleek new high end office and meeting room for a prestigious UK client.   The works included erection of new stud walls, new suspended ceilings, extensive plastering works to new and existing walls, bespoke joinery […]

read more

West Ayton Caravan & Motorhome Club Site Scarborough

As part of our ongoing national framework with the Caravan & Motorhome Club we were appointed to undertake and extensive refurbishment to the popular and expansive club site in West Ayton Scarborough. The works were vast and included the demolition of the existing 2nr toilet blocks with new timber frame toilet blocks, formation of a […]

read more

Carnforth Free Methodist Centre

Carnforth Free Methodist Centre proved to be our second church / conference centre handover in January 2022. Again another project hampered and hamstrung by the Covid19 pandemic got off to a slow start however very quickly ramped up to provide a fantastic facility for all involved. Our first involvement when tendering this project was to […]

read more

Contact Us

Please use the form to contact us. By filling out this form, you are agreeing for us to use your details to contact you. We will only use this information to support your enquiry and it will not be used for any other purpose.